Pasty cukiernicze | cukieteria.pl

Cukiernicy często starają się, aby ciasta, desery i inne łakocie, które wychodzą spod ich rąk, były małymi arcydziełami - nie tylko pod względem wizualnym, ale także smakowym. Często zdarza się jednak, że konkretne składniki, które są niezbędne do uzyskania konkretnego efektu, nie chcą ze sobą zbytnio współpracować. Objawia się to brakiem właściwiej konsystencji czy mało intensywnym smakiem i aromatem. Dodawanie większej ilości konkretnych składników w celu poprawy sytuacji również nie jest dobrym wyjściem, ponieważ może zaburzyć proporcje i całkowicie zepsuć cały plan. Skutecznym rozwiązaniem będzie zastosowanie pasty cukierniczej.
Pasty cukiernicze

Czym charakteryzują się pasty cukiernicze?

Pasty cukiernicze to specjalne dodatki, zbliżone funkcją do koncentratów. Zawierają w sobie maksymalną ilość konkretnego składnika smakowego, który chcemy dodać do ciasta czy kremu. Mimo, że zalicza się je do produktów przetworzonych, to ich składy nie są skomplikowane. Dla przykładu pasta cukiernicza z płatków róży w cukrze zawiera płatki róży, cukier, syrop glukozowy, pektynę (substancję zagęszczającą), a także kwas cytrynowy jako regulator kwasowości. Nie ma tu więc żadnych szkodliwych konserwantów czy dodatków, które mogłyby wpłynąć negatywnie na walory wizualne i smakowe ciasta lub deseru.

Jakie pasty cukiernicze są warte uwagi?

Warto zwrócić szczególną uwagę na wszelkie pasty cukiernicze, które mają właśnie minimalistyczny skład i są jak najmniej przetworzone. Oznacza to, że będą świetnym dodatkiem do wszelkich słodkości, takich jak rozmaite wypieki, kremy czy desery. Jednocześnie bardzo wzmocni konkretne aromaty i smaki. Pasty cukiernicze, dzielimy głównie na pasty smakowe, owocowe i orzechowe. Zadaniem past jest przede wszystkim wzbogacenie i uwydatnienie danego smaku. Doskonałym przykładem są pasty np. truskawkowa lub z melona. Stosując świeże owoce, nie mamy gwarancji uzyskania tak intensywnego smaku jak byśmy tego oczekiwali. Spowodowane jest to dostępnością niektórych owoców w naszej szerokości geograficznej. Dlatego też o ile istnieje tylko taka możliwość często stosuje się świeże lub mrożone owoce, jednocześnie dodając skoncentrowane pasty, które wzbogacają smak. To samo dotyczy past orzechowych, które w swoim składzie zawierają 100% orzechów. Produkowane w wyselekcjonowanych orzechów są gwarancją doskonałego smaku w końcowych produktach. Do tego zazwyczaj takie właśnie produkty charakteryzują się bardzo wysoką jakością, co dla profesjonalnych cukierników również ma przecież ogromne znaczenie. Poza tym stosowanie wybranej pasty smakowej gwarantuje powtarzalną jakość końcowego wyrobu, co ma szalenie istotne znaczenie przy większej produkcji.

Kiedy przydadzą się pasty cukiernicze do kremów?

Tak jak już zostało wspomniane - pasty cukiernicze do kremów sprawdzą się doskonale w sytuacjach, gdy konkretne składniki, które musimy dodać, nie współpracują ze sobą tak, jak powinny. Przez to krem ma np. zbyt rzadką konsystencję. Pasty idealnie nadadzą się także w celu wzmocnienia smaku kremu, jeśli jest on z jakiegoś powodu zbyt mało intensywny. Jeżeli więc zaistnieje potrzeba skorzystania z takiego dodatku, to wysokiej jakości pasty cukiernicze do ciast i kremów można kupić w sklepie Cukieteria. Warto zaznaczyć również, że firma oferuje wiele profesjonalnych past cukierniczych w małych opakowaniach np. po 250g, co sprawia że są one dostępne również dla klientów detalicznych, kupujących je do domowego i własnego użytku. To sprawdzony, a zarazem renomowany dostawca produktów dla cukierni oraz amatorów cukiernictwa.